Jubilej Pomorske biblioteke u Kotoru, 16.07.2019. - PFK - Pomorski fakultet Kotor

Jubilej Pomorske biblioteke u Kotoru, 16.07.2019.

16.07.2019   PFK Admin  2997 pregleda

 

 Pomorska biblioteka  je 16. 07. 2019. godine  proslavila svoj jubilej, 30 godina rada u zgradi Centralne komisije u Dobroti za koju se vezuje važan istorijski događaj. Naime, u toj zgradi održano je ujedinjenje Crne Gore i Boke Kotorske 1813 ̶ 1814. godine.

Na svečanosti se  prisutnima  obratila Ana Kerndl, viša bibliotekarka koja je poželjela dobrodošlicu gostima i ukratko predstavila istorijat Pomorske biblioteke. Zatim  je govorio rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić koji je pohvalio saradnju Pomorskog fakulteta sa Univerzitetom Crne Gore i čestitao jubilej Pomorske biblioteke. Kapetan Milan Sbutega je u ime kompanije Dabinović iz Monaka  prenio pozdrave brodovlasnika Stefanea Dabinovića i nagovjestio nastavak saradnje sa Pomorskim fakultetom Kotor. Upravnica Pomorske biblioteke i bibliotekarska savjetnica  Nataša Gobović je predstavila  projekat ,, Obnovljene izložbe dokumenata o ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske 1813-1814. godine i prisutne upoznala sa stalnom postavkom u Memorijalnoj sobi.

 Dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Špiro Ivošević  se takođe obratio prisutnima, ukratko govoreći o značaju Pomorske biblioteke, njenom jubileju i naročito se toplo  zahvalio kompaniji Dabinović i Univerzitetu Crne Gore na dodijeljenim sredstvima  kojima je obnovljena Memorijalna soba Biblioteke i koja su uložena u renoviranje zgrade u cjelini.

Nakon kratkog izlaganja, dekan Ivošević je otvorio izložbu “Dokumenti  o ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske 1813-1814”.

Na kraju, za sve goste priređen je prigodan koktel i druženje u prelijepom dvorištu ispred zgrade Pomorske biblioteke.

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima