Održane praktične vježbe na "Vodenoj kočiji" - PFK - Pomorski fakultet Kotor

Održane praktične vježbe na "Vodenoj kočiji"

03.11.2016   Željko Pekić   1893 pregleda

Na Pomorskom fakultetu Kotor danas je uspješno realizovana praktična nastava na brodu Vodena kočija vlasnika Rajka Čavora, kapetana iz Tivta, dugogodišnjeg saradnika Fakulteta.

Praktična nastava obuhvatila je oblasti iz predmeta  Sigurnost na moru, traganje i spašavanje  za studente prve godine studijskog programa Nautika, druge godine studijskog programa Brodomašinstvo i treće godine studijskog programa Pomorske nauke, kao i oblast Brodskih pomoćnih sistema i uređaja za studente druge godine studijskog programa Brodomašinstvo i treće godine studijskog programa Pomorske nauke.

Studenti su sa posebnim interesovanjem i oduševljenjem dali svoj aktivan lični doprinos u izvođenju vježbi. Pored teorijskog dijela koji je  interpretiran neposredno nakon isplovljavanja broda, studenti su uz pomoć zaštitnih toplotnih odijela (Thermal Protective Aids, kao i Immersion suit) u grupama demonstrirali u vodi procedure spašavanja od potonuća.  Studenti su nakon toga  obavili postupak aktivacije, bacanja i pristupa splavu za spašavanje u more. Konačno, pod rukovodstvom kapetana Čavora, uspješno je realizovan  tzv. Vilijamsov okret broda  kojom prilikom su se studenti upoznali sa osnovnim manevrima u procesu potrage za čovjekom u moru.

Studenti Brodomašinstva i Pomorskih nauka su imali posebnu priliku da obiđu “makinu” broda pod rukovodstvom stručnog saradnika mr Miroslava Vukičevića u zvanju upravitelja.

Praktičnoj nastavi sa studentima prisustvovali su i svoj doprinos dali kapetani Mario Pilastro, Milan Sbutega, Ilija Milović,  Igor Stanovčić,  drugi oficir palube Ivan Mraković i upravitelj stroja Miroslav Vukičević, svi zaposleni ili angažovani na Pomorskom fakultetu Kotor. Svojim praktičnim iskustvima stečenim na brodovima svjetskih kompanija, imenovani su studentima prezentirali dragocjena praktična  znanja i kod mnogih učvrstili volju i želju za daljim učenjem i napredovanjem.

Pored nastavnika i saradnika sa Fakulteta, u praktičnoj nastavi je  učestvovala posada broda na čelu sa kapetanom Rajkom Čavorom.

Vise slika na FB stranici, link.

Poslednji članci

11.12.2018  2593

Studentima trece godine Brodomasinstva i Pomorskih nauka odrzana prakticna predavanja, N. Peranovic i J.Franovic, 11.12.2018


09.12.2018  1690

Praktične nastave na simulatoru za Visoki napon (HV), 5.12.2018


06.12.2018  2521

Studentima trece godine brodoamsinstva odrzana prakticna predavanja, Nebojsa Krivokapic i Luka Strugar


23.11.2018  1321

Održane praktične vježbe za studente BM u Laboratoriji za elektrotehniku 23.11.2018.


23.11.2018  1409

Održane praktične vježbe za studente PE u Laboratoriji za elektrotehniku 23.11.2018.


Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i budite u toku sa najnovijim aktuelnostima